top of page

מה זה יין טבעי?

יינות טבעיים, או יינות בהתערבות נמוכה, הם יינות המיוצרים בשיטות מסורתיות, ללא שימוש בתוספים כימיים.

הפופולריות של יינות טבעיים עולה בשנים האחרונות, כאשר חובבי יין רבים מחפשים יינות איכותיים, מיוחדים ובעלי טעם טבעי יותר.

הייחודיות של יינות טבעיים, באה לידי ביטוי בהיבטים רבים, החל מהיחס לקרקע שעליה גדל הכרם, דרך שיטת העבודה בקטיף ועד לתהליכי הייצור עצמם.

היחס לקרקע

יינות טבעיים מיוצרים מענבים שגדלו בכרמים המטופלים באופן טבעי, ללא שימוש בחומרי הדברה או דשנים כימיים. 100% ענבים. הדבר מאפשר לענבים לבטא את הטרואר שלהם, כלומר את הטעמים והריחות הייחודיים של האזור בו הם גדלים. 

 

בציר ידני סלקטיבי

בכרמים המייצרים יינות טבעיים, הענבים נבצרים בדרך כלל באופן ידני, כדי להבטיח שהם יגיעו ליין בשלמותם וגם כדי שתהיה אפשרות לבחור את אשכולות הענבים המתאימים ביותר לבציר. 

יינות טבעיים עם כמות גופרית נמוכה במיוחד

תהליכי יצור מסורתיים ועתיקים

יינות טבעיים מיוצרים לרוב בשיטות מסורתיות, אשר היו נהוגות בעבר. 

אם מדברים בפרט על תהליך התסיסה, אז ביינות טבעיים מדובר על תהליך של תסיסה טבעית, ללא שימוש בשמרים תעשייתיים וללא שליטה חיצונית בטמפרטורה של תהליך התסיסה (התערבות נמוכה כבר אמרנו?). התסיסה הטבעית מתרחשת באמצעות שמרים טבעיים הנמצאים בענבים. תהליך זה יכול להיות ארוך יותר מתהליך התסיסה התעשייתית, אבל הוא מאפשר ליין לפתח טעמים וארומה ייחודיים ומורכבים יותר.

בנוסף, יינות תעשייתיים עוברים תהליכי ייצוב, שזה שם כולל למספר תהליכים כימיים שנועדו להאריך את חיי המדף של היין ולתת לו טעם עקבי וצבע צלול. יינות טבעיים לא עוברים תהליכי ייצוב ולא מוסיפים להם חומרים משמרים או משפרי טעם וצבע למיניהם.

חלק מהיינות הטבעיים גם לא עוברים סינון, ומכיוון שהם לא מסוננים הם עשויים להיות עכורים ולהכיל משקעים וחלקיקים שנותרו מתהליך התסיסה.

לכן, בגלל שיינות טבעיים מושפעים מגורמים טבעיים רבים, הם עשויים להיות פחות עקביים בטעמם וצבעם בין שנת בציר אחת לאחרת.

 

סולפיטים

גופרית דו-חמצנית (SO2), או סולפיטים, היא חומר משמר נפוץ בתעשיית המזון המשמש במרבית היינות התעשייתיים למניעת התחמצנות והארכת חיי המדף של היין. יינות טבעיים מכילים כמות סולפיטים נמוכה משמעותית יחסית ליינות תעשייתיים. חשוב לציין שגופרית היא גם תוצר טבעי של תהליך התסיסה, וגופרית זו נקראת בשם גופרית חופשית. 

לכן, בהקשר של יינות טבעיים, בדרך כלל מדברים במונחים של תוספת גופרית מול כמות גופרית כוללת ביין (סה"כ גופרית חופשית ותוספת גופרית). למרות שאין הגדרה ברורה או תקן של הפרמטר הזה ביינות טבעיים, לרוב תוספת של סולפיטים נעה ביינות טבעיים בדרך כלל בין 0 ל- 40 מ"ג לליטר, וכמות סולפיטים כוללת ביינות טבעיים נעה בדרך כלל בין 10 ל- 70 מ"ג לליטר. לצורך ההשוואה, ביינות תעשייתיים כמות הסולפיטים יכולה להגיע ל-150 מ"ג לליטר ואף ל-200 מ"ג לליטר.

נפח ייצור

כל הפרמטרים שהוזכרו כאן משפיעים על נפח הייצור של יינות.

בזמן שיינות תעשייתיים מיוצרים בכמויות שעשויות להגיע למאות אלפים של בקבוקים בשנה, יינות טבעיים מיוצרים בכמויות של מאות עד אלפים בודדים של בקבוקים בשנה, מה שגם משפיע על מחירם. זאת עקב תהליכי הייצור המסורתיים המצריכים עבודה ידנית רבה.

לסיכום

יינות טבעיים הם יינות ייחודיים המציעים חווית טעימה שונה מיינות תעשייתיים. יינות אלו מיוצרים בשיטות מסורתיות, כמו היינות שהיו מייצרים לפני 200 שנים: בתהליכים איטיים וידניים וללא שימוש בתוספים כימיים. זה מאפשר ליינות טבעיים לבטא את הטרואר שלהם ואת הטעם והארומה הטבעיים של הענבים. בנוסף, יצור של יינות טבעיים הוא גם אקולוגי יותר מיצור של יינות תעשייתיים.

אנחנו באנטיגו מביאים יינות טבעיים מפורטוגל, שמיוצרים ביקבים קטנים ובאהבה גדולה בעבודת יד של ייננים שאנחנו מכירים אישית, שמקדמים קיימות, חקלאות טבעית ושיטות עבודה מסורתיות, עם התערבות מינימלית בכרם, ביקב ובמרתף.

אזהרה: מכיל אלכוהול - מומלץ להימנע משתיה מופרזת

bottom of page